Web AnalyticsPastorale eenheid Sint Godelieve


Gistel Eernegem Oudenburg

Godelieve Ommeland

Gistel Eernegem Oudenburg

Kerstconcert
Week 49: nummer van woensdag 06-12-2023
Tuesday, November 21, 2023

Op zaterdag 16 december houdt De Colores, koor van de zachte sector, een kerstconcert in de kerk van Eernegem. Op de foto herken je van links naar rechts Rika Delafontaine, Ingrid Vuylsteke, Annie Vangheluwe, Hilde Demuynck en Johan Soenens, koorleden die in de parochies van de pastorale eenheid Godelieve-Ommeland wonen, samen met dirigente Geertrui Verdonck en pianist Martijn Devos. Zij nodigen ons uit om naar dit sfeervolle optreden te komen.

Het was op initiatief van Hilde Demuynck, de vrouw van dokter Luc Laleman, dat pastoor Mathias besliste om dit concert in de Eernegemse parochiekerk te organiseren.
“De laatste tijd worden alle geestelijken in een negatief daglicht gesteld”, duidt Hilde haar motivatie voor het initiatief. “Ik vind het misbruik in en buiten de kerk totaal onaanvaardbaar, maar we mogen niet alle priesters over dezelfde kam scheren. Wij hebben op onze parochie een nieuwe, jonge pastoor gekregen. Met mijn voorstel van dit kerstconcert hoop ik priester Mathias mijn steun te geven. Een kerstconcert mee organiseren vind ik een mooie gelegenheid om te getuigen van mijn christen zijn. Ondanks de vele negativiteit in deze wereld droomt Kerstmis van een nieuw begin, de hoop op een nieuwe wereld.”

Gelouterd door het zingen

“In januari 2011 werd ik lid van het koor”, vervolgt Hilde. “Toen was Filip Bisschop nog dirigent. Toen onze dochter Tine plots overleed, kwam Filip twee keer langs met een boeket bloemen. Hij woonde toen nog in onze straat, maar ik kende hem amper. Zijn medeleven heeft me ontzettend diep geraakt. Mensen van wie je hulp verwacht, bleven weg, terwijl onbekenden je optilden.”

“Ook zijn gezin kende verlies met kleinkind Hugo en vrouw Lut. Dat verlies bracht Filip, zijn dochter Lieselot en mezelf dichter bij mekaar. Ik besloot om lid te worden van zijn koor. De teksten van Huub Oosterhuis waren voor mij helend. Al had ik er lange tijd een dubbel gevoel bij. Bij het zingen voelde ik mij zo diep met Tine verbonden, maar het thuiskomen in de realiteit was des te pijnlijker. Ondertussen is de pijn wat milder geworden, al heb ik het met sommige liederen nog heel moeilijk.”

“Aanvankelijk koos ik voor De Colores omwille van de teksten van de liederen, niet wetende hoe deugddoend samen zingen is. Ik had nooit kunnen vermoeden dat zoiets een mens kracht kan geven. In de eerste plaats doe ik het dus voor mezelf, maar bij ieder concert zing ik ook steeds voor iemand, want voor mij is zingen twee keer bidden.”

“Voor een concert oefenen we maanden lang. Ik vond het spijtig dat we maar één uitvoering hadden, vandaar natuurlijk ook mijn voorstel aan priester Mathias. Ik ben onze nieuwe dirigente Geertrui Verdonck heel dankbaar dat zij het werk van Filip verder zet. Ik leerde haar al voordien kennen toen ik met Kerstmis meezong in de gevangenis van Brugge. Ik heb vanaf het eerste moment in haar geloofd.”

Naast Oosterhuis ook samenzang

Geertrui Verdonck is aalmoezenier in de Brugse gevangenis. Ze was twintig jaar lang godsdienstleerkracht in VIVES. Vandaag is ze nog actief betrokken bij De Lier, een randkerkelijk initiatief in Brugge.

“Tijdens de zondagse vieringen is er bij ons niet één voorganger, maar kunnen er meer zijn, zowel mannen als vrouwen”, legt Geertrui uit. “Onze liturgie is ook nauw verbonden met de spiritualiteit van Huub Oosterhuis. Zijn teksten en liederen zijn voor ons een inspiratiebron. Zijn teksten zijn zeer rijk en hertalen het Bijbelse denken op een poëtische en hedendaagse wijze. De band met Oosterhuis trok mij ook aan in het koor De Colores. Toen Filip in 2020 besloot om als dirigent een stap opzij te zetten, stelde ik mijn kandidatuur om hem op te volgen.”

“Tijdens de coronapandemie draaide alles op een laag pitje. Filip had een afscheidsconcert gepland, dat niet kon doorgaan. Vorig jaar hebben we dit dan samen in Don Bosco gehouden. Daarna heb ik alleen mijn weg gezocht. Deze zomer hielden we al een concert in Oostende rond het thema ‘een plek om thuis te komen’. Daarnaast verzorgen we ook af en toe eucharistievieringen.”

“Bij het samenstellen van het programma voor dit kerstconcert hinkte ik op twee gedachten. De Colores heeft een traditie van samenzang met het publiek. Dat wilde ik niet loslaten. Vandaar dat er in het eerste deel van ons optreden herkenbare kerstliederen zitten, die iedereen zal kennen en zal kunnen meezingen. Die worden afgewisseld met liederen van Huub Oosterhuis. Daarin zal zeker de geest van Kerstdag doorklinken, met een oproep voor recht, vrede en rechtvaardigheid.”

“Het tweede deel van het concert duurt nog een half uurtje en is één lange vertelling. Dit Kleine Kerstoratorium is ook geschreven door Huub Oosterhuis en vertrekt vanuit het Oude Testament om bij het kerstgebeuren te eindigen. Ook hier leidt de prachtige muziek van Tom Löwenthal ons door het verhaal. De koorpartijen worden af en toe onderbroken  voor solozang. Uiteraard zal het publiek hier niet kunnen meezingen. De melodie is immers niet zo bekend.”

Kaarten voor dit kerstconcert van De Colores kosten 15 euro. Aan de deur betaal je 17 euro. Je kan kaarten kopen bij Johan Soenens
HYPERLINK "mailto:johan.soenens@hotmail.com"johan.soenens@hotmail.com, in de pastorie van Eernegem (Westkerkestraat 20, Eernegem, 0499 35 53 34), in het klooster van Eernegem (059 29 92 41), in de pastorie van Gistel (Bruidstraat 2, Gistel,  059 27 64 44) en bij de koorleden.www.kerk-in-gistel-eernegem-oudenburg.be
kerk-in-gistel-eernegem-oudenburg.be

Copyright © 2013-2023